Novi obrazovni profili po dualnom modelu obrazovanja

U narednoj školskoj godini ESTŠ “Nikola Tesla“ Kraljevo vrši upis dva obrazovna profila po dualnom modelu obrazovanja: električar i elektromonter mreža i postrojenja. Upisujemo po 15 učenika na oba profila koji će činiti jedno odeljenje. Obrazovni profili električar i elektromonter mreža i postrojenja razvijeni su u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ

ELEKTRIČAR

Školovanje u profilu električar odvija se po obrazovnom modelu dualnog obrazovanja. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem.Slično kao i u dualnom obrazovanju, jedan deo školovanja budućih električara odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom.

U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje kroz rad u kompaniji počinje od druge godine školovanja i realizuje se u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno..

PO ZAVRŠETKU ŠKOLOVANJA, ELEKTRIČAR ĆE BITI OBUČEN DA:

Izvodi elektroinstalaterske radove

Popravlja kućne elektrouređaje

Održava industrijsku elektroopremu

Zbog upotrebe savremenih tehnologija, fizička snaga nije preduslov za bavljenje ovim zanimanjem tako da se ovim poslom podjednako uspešno mogu baviti i žene.

 

ELEKTROMONTER MREŽA I POSTROJENJA

Obrazovni profil elektromonter mreža i postrojenja odvija se po obrazovnom modelu dualnog obrazovanja kao i električar.

Prednosti školovanja po ovom modelu su:

Učenje kroz rad u kompaniji koja sarađuje sa školom

Obuka na savremenim uređajima

Podrška instruktora obučenih za rad sa mladima

Bolje šanse za zaposlenje nakon školovanja

Isto kao i kod električara, jedan deo školovanja budućih elektromontera odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom. U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje kroz rad u kompaniji počinje od druge godine školovanja i realizuje se u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno.

Osim povećanog broja časova koje učenici provode na učenju kroz rad u kompaniji, i kvalitet njihove obuke je poboljšan. Naime, učenje kroz rad u kompanijama realizuje se na savremenim uređajima, uključivanjem učenika u proces rada i uz podršku instruktora koji su obučeni za rad sa mladima.

PO ZAVRŠETKU ŠKOLOVANJA, ELEKTROMONTER MREŽA I POSTROJENJA ĆE BITI OBUČEN DA:

Izvodi elektromontažne radove na vodovima

Izvodi elektromontažne radove na elektroenergetskim postrojenjima

Izvodi priključenja na distributivnu mrežu

 

IZBOR JE NA TEBI

(Visited 1.706 times, 1 visits today)