Посета НАВАК-у на обуци „Живот за младе возаче“

Дана 19.11.2019. још увек није свануло 05:30, скупљамо се на паркингу школе. Сви смо још увек поспани, али се чује жагор међу ученицима. Чекамо до 06:00, улазимо у аутобус, за нама улази и чика полицајац (дуге плаве косе везане у реп), проверава да ли смо сви везали сигурносне појасеве. Уз реченицу “Све је у реду” жели нам срећан пут и ми крећемо за Београд.

 Правили смо неколико пауза и коначно стигли у НАВАК “Националну возачку академију”. Лепо су нас дочекали, попунили смо пријаве, поделили се у групе и предавање је почело. За нас, ученике саобраћајне школе, та предавања су била обнављање знања, међутим, за ученике других школа је то било нешто ново и веома значајно.

Убрзо је кренула и обука. Излазимо из сале, седамо у аутомобиле и крећемо на стазе. Прва вежба је била симулација кочења на мокром и клизавом тлу, при брзини од 50 km/h. Невероватно је и неочекивано. Пробали смо неколико пута. Пуно смеха, али је и веома корисно јер знамо како ће се наше возило понашати у таквој ситуацији.

Идемо даље и долазимо до вежбе заобилажења чуњева. Веома тешко, али не и за оне који не паниче и који знају како треба да се понашају. Ми сад знамо. Након тога правимо малу паузу и настављамо даље. На ред је дошло и кочење при брзини од 85 km/h и многе друге вежбе. Дан је прошао као „дланом о длан“. Уручени су нам сертификати за положену обуку под називом ”Живот за младе возаче”.

 При повратку сви су били под великим утиском и препричавали једни другима шта им се десило и шта им се највише свидело. Све у свему, било је то једно лепо искуство и пре свега, веома корисно. Свакоме бих препоручио да оде у НАВАК уколико је у могућности.

Гвозденовић Нина IV-1

(Visited 124 times, 1 visits today)